Arcos de la Frontera

Maak kennis met Arcos op YouTube
Arcos de la Frontera is een van de beroemde witte dorpen in de provincie Cadiz, in het zuiden van Spanje. Arcos telt ongeveer 30 000 inwoners en is daarmee na Ronda de grootste van de witte dorpen. Dat zorgt er voor dat Arcos beschikt over alle faciliteiten zoals grote supermarkten, sportmogelijkheden, bioscoop, winkelcentrum etc.  

 
Arcos is gelegen aan de oostelijke zijde van de Guadalete rivier. De Peña, de rots waarop het oude centrum van Arcos op ongeveer 150 meter hoogte balanceert, is uitgesneden door de Guadalete rivier. Die unieke locatie zorgt ervoor dat het uitzicht vanaf het oude centrum op de omliggende heuvels en het meer adembenemend is.

 
De naam “Arcos” duidt op de typische architectuur van het witte dorp. In elk huis in het oude centrum zijn boogvormige doorgangen en kruisgewelven te vinden. De Moorse invloed op de Andalusische architectuur is duidelijk zichtbaar, ook in onze eigen Bed & Breakfast.

 
Gedurende 700 jaar was het hele Zuiden van Spanje in handen van de Moren. In de 13de eeuw gingen de Spaanse katholieken de strijd aan met de Moren om de regio terug in handen te krijgen.

 
De naam Arcos de la Frontera, letterlijk vertaald “Het dorp met bogen op de grens”, duidt op de locatie op de gevechtsgrens tussen de Christenen en de Moren. Gelukkig zijn veel Moorse elementen bij de herovering van Andalusië door de Christenen in 1248 hergebruikt of bewaard gebleven. De combinatie van Romaanse en Gotische architectuur met Moorse elementen zorgt voor de boeiende mix die zo typisch is voor Andalusië.

 
Website: http://www.andalucia.com/province/cadiz/arcos/home.htm